۲۵ روش برای ارتباط کودک تان با قرآن(۱)

ساخت وبلاگ

۲۵ روش برای ارتباط کودک تان با قرآن

ترجمه :فرزان خاموشی

۱. زمان بارداری به قرآن گوش بده

جنین در زمان بارداری از لحاظ روحی و روانی تحت تأثیر مادر و محیط پیرامون آن قرار می گیرد، اگر خانم باردار در طول مدت بارداری به گوش دادن قرآن مداومت بورزد، احساس آرامش و راحتی به او دست می دهد، و این آرامش و راحتی به شکل مثبتی بر جنین منعکس می شود، به خاطر اینکه قرآن کریم بر شنوده خود تأثیر روحی می گذارد، و کسانی که به زبان عربی آشنایی ندارند این حالت را احساس می نمایند چه برسد به افرادی که به زبان عربی مسلط هستند. آرامش روحی و روانی تو در هنگام گوش دادن به قرآن کریم با آرامش روحی و روانی جنین برابر است. گوش دادن به قرآن اگر هم در یک مدت کوتاهی باشد در طول روز بر تو و جنین تأثیر مثبتی می گذارد.

۲. در طول مدت شیردهی به کودک به قرآن گوش بده

از نظر علمی ثابت شده است که کودک در طول مدت شیردهی مادر تحت تأثیر محیط پیرامون خود قرار می گیرد، به خاطر اینکه حس شنوایی کودک در این مدت فعالیت خود را آغاز می کند، این حس در نزد بزرگسالان این امکان را به آنان می دهد که بتوانند معلوماتی را که شنیده اند بازگو نمایند اما نوزاد این گونه نیست، او مجموعه ای از معلومات را در خود ذخیره می کند اما توانایی باز گرداندن و استفاده نمودن از آن را در این مدت ندارند، اما پس از سپری شدن این مدت می تواند از این معلومات استفاده نماید، پس اگر چنانچه نوزاد شیرخوار روزانه به مدت ۵ یا ۱۰ دقیقه به قرآن گوش دهد( ۵ دقیقه روز و ۵ دقیقه شب ) به معلومات ذخیر شده خود می افزاید که این کار باعث می شود پس از مدت شیرخواری به راحتی بتواند این معلومات را بازگرداند و چه بسا بتواند قرآن را به طور کامل حفظ نماید.

۳. قرآن را جلوی نوزاد تلاوت کن (غریزه تقلید)

این ایده محبت تقلید نمودن را که همان فطرت است در کودک رشد می دهد، فطرتی که خداوند متعال در وجود تمام انسان ها قرار داده است ((کل مولود یولد علی فطره فأبواه…..)) یعنی هر نوزادی طبق فطرتی که خداوند متعال قرار داده متولد می شود و والدین آن است که سبب می شود او یهودی یا مسیحی یا مسلمان شود. تلاوت کردن قرآن در مقابل نوزاد یا همراه او سبب محبوب گشتن قرآن در نزد او می شود، برخلاف اینکه به او دستور بدهی که قرآن بخواند درحالی که خودت آن را انجام نمی دهی، هرگاه پدر ومادر با فرزندان خود برای تلاوت نمودن قرآن در یک مکان دور هم جمع شوند اگر هم مدت کوتاهی باشد این روش بهترین و کامل ترین حالت برای یادگیری کودک است.

۴. به کودک خود قرآنی را هدیه بده که مخصوص او باشد( غریزه مالکیت).

اگر به کودک خود قرآنی را هدیه بدهی که مخصوص او باشد به خاطر حب غریزه مالکیتی که در وجود او است سبب می شود در مقابل عکس العمل مثبتی را از او مشاهده می نمایی، اگر چه این غریزه در علاقه مندی او به اسباب بازیهایش به طور واضح آشکار می شود. همچنین با هدیه دادن قرآن به او نیز این غریزه خود را نشان می دهد. پس کودک خود را به قرآنی که مخصوص او است مرتبط نما تا اینکه هرگاه خواست آن را بخواند و آن را پشت و رو کند.

۵. روزی که قرآن را ختم می نماید روز جشن قرار بده( ارتباط شرطی).

این ایده و فکر کودک را به واسطه چیزی که در نزد او محبوب است  به قرآن مرتبط می سازد، و این چیز محبوب تنها با ختم نمودن قسمت خاصی از قرآن تکرار می شود، پس مراسم کوچکی را برای او فراهم کن و به خاطر اینکه به شرط خود عمل کرده هدیه ای به او تقدیم کن، این ایده سبب تحریک نمودن کودک در یادگیری قرآن و علم می شود و سبب می شود دیگران را بر انجام دادن کاری که باعث موفقیت او شده است تشویق نماید.

۶. از داستانهای قرآن برای او قصه بگو

کودک علاقه زیادی به داستان دارد، پس از داستانهای قرآن با اسلوب و روشی مناسب که برای او قابل فهم باشد قصه بگو، و شایسته است داستانهای قرآنی را به صورت خلاصه و مختصر برای کودک بیان کرد تا اینکه این کار باعث شود او با قرآن ارتباط برقرار نماید، و سعی کنید پایان داستان با آیه قرآنی باشد تا اینکه ارتباط کودک با قرآن کامل شود و همچنین معلومات او مخصوصا معلومات قرآنی او رشد کند.

۷. برای او از سوره های کوتاه مسابقه سرگرم کننده تهیه کن (برای کودکان ۵سال به بالا)

این مسابقه می تواند بین او و برادرانش باشد یا اینکه تنها او باشد مانند: مسابقه سوال و جواب که با سطح علمی او متناسب باشد.

برای مثال: مادر کودک از او می پرسد چه کلمه ای در سوره قریش وجود دارد که نشان دهنده سفر است؟ جواب : کلمه رحله

دو فصل از فصل های سال که در سوره قریش ذکر شده است را بیان کن؟ جواب: شتاء و صیف

کلمه ای را بیان کن که بیانگر میل به غذا خوردن باشد؟ جواب: الجوع

اسم حیواناتی که در جزء عم آمده است را بیان کن؟

و این گونه سولاتی که با سن و فهم کودک متناسب باشد را طرح کنید.

۸. برای او عناصر طبیعت را به آیات قرآنی ربط بده.

از جمله این عناصرها مانند: آب – آسمان – زمین – خورشید- ماه- شب- روز- نخل- انگور- عنکبوت و غیره …. می توانی در این زمینه از یک فهرست استفاده کنی یا اینکه از او درخواست کنی در مورد آیه ای از قرآن که درباره آسمان صحبت می کند جستجو نماید و این چنین در مورد بقیه عناصرها عمل کند.

۹. برگزار کردن مسابقه ((این کلمه در کجا پیدا می شود))؟

کودک به زیاد شدن واژه نامه کلامی علاقه مند است ، او در ابتدا با گفتن یک کلمه صحبت کردن را آغاز می کند سپس تلاش می کند با ترکیب کردن دو یا سه کلمه یک جمله را بگوید، پس در زیاد کردن واژه نامه کلامی و فعال ساختن حافظه ی او به وسیله ی حفظ سوره های کوچک و همچنین جستجو کردن در مورد کلمه ی مشخصی با استفاده از حافظه ی خود او را یاری کن. برای مثال از او می پرسی: کلمه ی ناس یا فلق در کجا و در کدام سوره پیدا می شود؟

۱۰. قرآن را در همه ی مکان ها رفیق و دوست او قرار بده

برای اجرا نمودن این ایده و فکر می توانی برای مثال جزء عم را در کیف مدرسه او قرار دهی. این کار به او آرامش می دهد و مخصوصا در حالت های ترس او را به قرآن مرتبط می سازد، چراکه تا زمانی که قرآن به همراه اوست احساس امنیت می کند. البته باید آداب تعامل با قرآن را نیز به او بیاموزیم.

۱۱. کودک را با وسایل هایی که مربوط به قرآن و علوم آن است مرتبط بساز مانند (شبکه های قرآنی، نوارها، سی دی ها، رادیو و … )

این ایده و فکر سبب می شود میل و رغبت داشتن به تقلید و مسابقه دادن در خواندن و حفظ کردن در او ایجاد شود، مخصوصا زمانی که مسابقه دهندگان در یک رده سنی و از یک جنس باشند. در او این حس را ایجاد کن که اگر در خواندن و حفظ کردن مداومت کند می تواند مانند آنان و یا بهتر از آنان باشد.

۱۲. برای او نوارهای آموزشی بخر

برای این هدف می توانی از بعضی برنامه های کامپیوتر برای یادگیری کودک استفاده کنی مانند برنامه ی قاری کوچک یا برنامه های قرآنی که در صحیح خوانی قرآن و حفظ کردن آن به او کمک می کند. البته برنامه هایی نیز وجود دارند که این امکان را به کودک می دهد که تلاوت کودک را ضبط می کند و با قرائت صحیح، آن را مقایسه کند.

ادامه دارد ….

تابش...
ما را در سایت تابش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : علی تابش xn--mgbce6b بازدید : 197 تاريخ : پنجشنبه 28 ارديبهشت 1396 ساعت: 23:59