چگونگی تأثیر تلویزیون بر کودکان

ساخت وبلاگ

دانستن چگونگی تاثیر تلویزیون روی کودکان می تواند برای والدین بسیار کمک کننده باشد. در دنیای امروزه، کودکان خیلی زودتر از آنچه که انتظار آن را داشته باشید با تلویزیون و برنامه های آن آشنا می شوند. دو سوم نوزادان و کودکان نوپا حداقل روزی ۲ ساعت تلویزیون تماشا می کنند. کودکان زیر سن ۶ سال، حداقل روزانه ۲ ساعت مشغول تماشای تلویزیون و بخصوص کارتون ها هستند. کودکان بین سنین ۸ تا نوجوانان ۱۸ ساله حداقل روزانه ۴ ساعت را مشغول تماشای تلویزیون خواهند بود. انجمن متخصصان اطفال آمریکا پیشنهاد می کند که کودکان زیر ۲ سال هیچ گونه برنامه تلویزیونی را تماشا نکنند. و کودکان بین سنین ۲ تا ۳ سال روزانه بیشتر از ۱ تا ۲ ساعت تلویزیون تماشا نکنند.

دو سال اول زندگی، زمانی حیاتی برای رشد نواحی اساسی در مغز کودکان است. تلویزیون و دیگر رسانه های جمعی می توانند در روند این رشد به طور موثری استفاده شوند. با استفاده درست از این ابزار می توان یادگیری را در کودکان تسریع نموده و رشد اجتماعی و جسمانی آنها را ارتقا داد.

اما همچنان که کودکان بزرگتر می شوند، تماشای مفرط تلویزیون می تواند در روند طبیعی فعالیت های جسمانی کودک، مانند فعالیت های جسمانی، مطالعه، انجام تکالیف، بازی با هم سالان و سپری کردن بعضی زمان ها با خانواده اختلال ایجاد نماید. اگرچه استفاده درست از تلویزیون می تواند در بعضی موارد مفید باشد، اما با این حال استفاده نادرست از آن می تواند اثرات ناگواری در روند طبیعی رشد کودکان داشته باشد.

چگونگی تاثیر تلویزیون روی کودکان

  • کودکانی که در برنامه های تلویزیونی شاهد صحنه های خشونت آمیز هستند، به احتمال بیشتری دست به رفتارهای خشن و پرخاشگرانه می زنند.
  • کودکانی که به طور پیوسته زمانی بیشتر از ۴ ساعت را مشغول تماشای تلویزیون می گذرانند، به احتمال بیشتری دچار اضافه وزن خواهند شد.
  • شخصیت های تلویزیونی، اکثرا رفتارهایی را تشویق می کنند که به طور کلی دارای ریسک بیشتری هستند، این رفتارها شامل، سیگار کشیدن، مصرف الکل، گرایش های نژادپرستانه و رفتارهای پرخطر جنسی هستند.

اینها تنها قسمت کوچکی از دلایل بیشماری است که شما را ملزم به نظارت و اعمال قوانین بر زمان و محتوای تماشای تلویزیون کودک خواهد کرد.

تنها به عنوان اشاره ای دقیق تر به مسئله اشاعه خشونت در برنامه های تلویزیونی باید گفت که در اغلب این برنامه ها شخصیت اصلی و خوب داستان دست به خشونت می زند، چراکه او حق این کار را دارد، در نتیجه کودک با خود اینطور فکر خواهد کرد که اگر آدم خوبی باشد پس می تواند خشونت به خرج دهد و پرخاشگری کند و به دیگران آسیب برساند. خود این فرایند می تواند منجر به سردرگمی کودکان در مورد افتراق رفتار خوب از بد خواهد شد.

در مورد رفتارهای پر خطر نیز باید گفت که، در برنامه های تلویزیونی به کرات شاهد تبلیغات و صحنه هایی خواهیم بود که رفتارهای پرخطر را در کودکان و نوجوانان تشویق می کنند. برای مثال تحقیقات نشان داده اند که نوجوانانی که برنامه های دارای محتوای جنسی تماشا می کنند، به احتمال بیشتری وارد روابط جنسی شده و دست به رفتارهای پرخطر جنسی می زنند.

در مورد چاقی کودکان نیز باید  گفت که از نظر متخصصان تماشای زیاد برنامه های تلویزیونی ارتباط قدرتمندی با چاقی و اضافه وزن دارد. کودکان اغلب در کنار دیدن تلویزیون تمایل دارند تا وعده های غذایی کوچک و بزرگ میل کنند. در کنار این عدم تحرک و مصرف کالری اضافی، کودکان بوسیله تبلیغات متعدد و گوناگون مرتبط با تنقلات و مواد غذایی، هر لحظه در حال بمبارد شدن هستند.

والدین در این موارد باید چه اقدامی انجام دهند؟

اخیرا اکثر برنامه های تلویزیونی دارای نرخ تعیین مناسبت سنین مخاطبین هستند، باید در گام اول به مناسب بودن محتوای برنامه مورد نظر با سطح سنی و رشدی کودک خود توجه کنید. در کنار این موضوع باید بدانید که ضرورت دارد تا عادات درست در مورد تماشای تلویزیون را در کودکان رشد دهید. برای این کار باید:

  • ساعات تماشای تلویزیون را برای کودک محدود کنید.
  • تلویزیون و دستگاه های رسانه جمعی را از اتاق خواب و زمان خواب دور نگه دارید.
  • تلویزیون را در زمان صرف غذا خاموش کنید.
  • اجازه ندهید که کودکان در حین انجام تکالیف خود تلویزیون تماشا کنند.
  • تماشای تلویزیون چیزی است که کودکان می توانند با انجام بعضی کارهای مورد تایید شما، آن را از شما درخواست کنند. این بدان معناست که تماشای تلویزیون حق کودکان نیست و باید در ازای انجام کاری آن را بدست آورند.
  • با محدود کردن زمان تماشای تلویزیون برای خود، به عنوان الگو عمل کنید.
  • قبل از اینکه کودکان به تماشای برنامه ای بنشینند، محتویات آن را به طور کلی چک کنید.
  • یک برنامه تماشای تلویزیون تهیه کنید و آن را در مکانی که برای همه ی اعضا قابل رویت باشد نصب کنید. به این صورت، همه افراد نسبت به مقدار زمان و محتویاتی که قرار است در طول هفته مشاهده کنند آشنا خواهند بود.
  • با هم تلویزیون تماشا کنید. اگر زمان این کار را ندارید، حداقل ابتدای برنامه را با کودک خود همراهی کنید و هر از گاهی به او سر بزنید تا از مناسبت محتویات برنامه مطمئن شوید.
  • در مورد آنچه کودکان و نوجوانان در تلویزیون مشاهده می کنند، با آنها صحبت کنید، از آنها نظراتشان را در مورد علل رویداد اتفاقات در برنامه سوال کنید و نظر آنها را در مورد درست بودن این اعمال خاص جویا شوید، به این صورت فرصتی مهیا خواهد شد که در آن می توانید بعضی باورها و افکار نادرستی که از طریق تماشای تلویزیون شکل گرفته اند را اصلاح نمایید.
  • در مورد الگو و زمان بندی زمان تماشای تلویزیون از والدین دیگر نیز نظرخواهی کرده و در این مورد با آنها مشورت کنید.

در انتها باید بدانیم که اگر قصد داریم تا عادات بدی را از سر کودکانمان بیاندازیم، باید بتوانیم رفتارهای مطلوبی را در آنها جایگزین کنیم. گاهی والدین با اصرار کودکان نسبت به تماشای تلویزیون مواجه می شوند، در این صورت می توانید قبل از اینکه به این خواسته تن دهید، به کودک خود یک بازی (برای مثال بازی قایم موشک) را پیشنهاد کنید، اگر او در این بازی برنده شد می ­تواند برای نیم ساعت تلویزیون تماشا کند. در طی بازی سعی کنید که کودک تحرک قابل توجهی داشته باشد و بعد از می توانید به او اجازه دهید که برنامه مرتبط با سن خود را تماشا کند.

منبع : بامام

تابش...
ما را در سایت تابش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : علی تابش xn--mgbce6b بازدید : 209 تاريخ : شنبه 26 فروردين 1396 ساعت: 23:41