نقش پیگیری در فعالیت های تربیتی ۴ (نشانه ها و آثار ضعف در پیگیری)

ساخت وبلاگ

تربیت

نشانه های ضعف در پیگیری 

نویسنده : سالم بن احمد البطاطی

ترجمه : علی رشیدی

شکی نیست که نشانه های ضعف پیگیری ممکن است در جوانب و عرصه های مختلف به وجود آید اما در اینجا می خواهم به طور ویژه و به دلیل اهمیت موضوع،در مورد نشانه های ضعف پیگیری در کلاس های تربیتی صحبت کنم. زیرا در این کلاسهاست که مردانی جدی ساخته شده و دل های صیقل می یابند.بنابراین ضروری است که به این بخش مهم بپردازیم.

این نشانه ها عبارتند از :

۱- غیبت های مکرر و تأخیرهای محسوس متربیان بدون اینکه علت آن شناسایی شود یا عدم حضور بعضی از متربیان در حلقات حفظ و دروس علمی بدون اینکه مربی احساس عدم حضور آنان کند خصوصا زمانی که متربی به حضور منظم در کلاسها مشهور بوده است.

۲- آشفتگی در هماهنگی و عدم التزام به وعده ها

۳- وجود احساس سستی در بعضی از افراد کلاس و تشدید روز افزون آن، بدون اینکه مربی احساس کند

۴- وجود مشکلات در بین متربیان و بزرگ تر شدن آن. نمونه هایی از این مشکلات به قرار زیر است :

الف- وجود روابط عاطفی و وابستگی بین متربیان بدون اینکه مربی وجود آن را احساس کند…

ب- وجود اختلافات در بین متربیان بدون اینکه مربی متوجه وجود آن شده باشد.

بدون شک وجود این اختلافات خطرناک است و اگر به موقع شناسایی و حل نشود سبب سقوط متربیان یا بعضی از آنان از ادامه مسیر خواهد شد.

۵- عدم پیگیری برنامه های روزانه ای که برای آنان در نظر گرفته شده است اعم از برنامه های قرائت،شنیدن نوارهای صوتی و یا دیدارهای تربیتی.

۶- ضعف در ارتباط با متربیان و رفتن به ملاقات آنان:چه بسا هفته ها می گذرد بدون اینکه مربی با یکی از متربیان تماس بگیرد یا به فکر دیدار آنان بیفتد.

۷- ضعف در اصل اخوت بین مربی و متربی

آثار ضعف در پیگیری

۱-  ضعف فعالیت در بعضی از کلاس های تربیتی به سبب وجود ضعف در پیگیری

۲- سقوط بعضی از جوانان از مسیر و عدم استمرار در آن به سبب وجود ضعف در پیگیری

۳- به هدر رفتن انرژی و زمان زیاد در بعضی از فعالیتهای تربیتی و دعوی در کلاس ها و غیره … و در آخر، سستی و عدم اهتمام به فعالیتها که همه اینها نشانه ضعف در پیگیری است

۴- شکل گیری نسلی سست و تهی از جدیت که نمی توانند در مقابل فتنه ها و وسوسه ها ثبات داشته باشند

۵- به وجود آمدن نسلی بیمار دل به سبب ضعف در پیگیری زیرا یکی از فواید پیگیری تهی کردن دلها از این بیماری هاست.

۶- امکان ندارد متربی در برابر کسی که به او اهتمامی ندارد سعه صدر داشته باشد.

۷- ضعف  تولید و نتیجه گیری از کلاس ها و فعالیت های تربیتی.

اسباب وجود ضعف در پیگیری

۱- عدم وجود هم و غم دعوی نزد بعضی از مربیان به دلیل عدم احساس مسئولیت و امانت داری.

نمی دانند که آنان نسبت به متربیان مسئول هستند و خداوند آنها را به عنوان امانتی نزدشان سپرده است و فردای قیامت از آنها خواهد پرسید: آیا امانتدار خوبی بودید یا آنها را ضایع کردید؟در جهت نصیحت و دلسوزی برای آنان تلاش کردید یا کوتاهی کردید؟

۲- سستی و تنبلی؛

زیرا پیگیری کار سختی است و نیاز به صبر و پشتکار دارد. به همین دلیل اولین مربی امت،رسول الله – علیه افضل الصلاة و اتم التسلیم- به استمرار از عجز و سستی به درگاه خداوند پناه می برد زیرا این دو در مسیر ادای وظیفه مربی، موانعی ایجاد خواهد کرد. دعای رسول الله(صلی الله علیه و السلام) همیشه این بود : بار خدایا از ناتوانی و عجز به تو پناه می آورم.

۳- مشغول شدن به برنامه های ثانویه و غیر ضروری که می تواند آنها را به دیگران واگذار کند و خود بر حسن اجرای آن نظارت داشته باشد، مانند گذاشتن برنامه های تفریحی برای متربیان. اینگونه برنامه ها جزء برنامه های ثانویه است که مربی می تواند با راهنمایی و نظارت خود اجرای آن را به دیگران بسپارد.

۴- عدم مدیریت صحیح وقت

آن قدر مربی وقت خود را بیهوده هدر می دهد که از پیگیری و رسیدگی به وضعیت خود هم بازمی ماند چه برسد به وضعیت متربیان.

۵- واگذاری اجرای پیگیری به دیگران

به عنوان مثال مربی، پیگیری بعضی از قضایا را به یکی از متربیان می سپارد.اصل بر این است که در قضایای مهم و حساس مربی بین خود و متربیانش واسطه قرار ندهد و خود مستقیما موضوع را پیگیری کند، زیرا در مربی هیبت و ویژگی شخصیتی و تأثیرگذاری خاصی وجود دارد که چه بسا در واسطه و شخصی که به نیابت کار را انجام می دهد وجود نداشته باشد.

۶- مشغول شدن مربی به همسر و فرزندان

معنای آیات می رساند که اگر حب و علاقه به موارد مذکور در آیه و در رأس آنان همسر و فرزندان بر طاعت خدا و رسول مقدم باشد، مذموم است.بدون شک پیگیری وضعیت متربیان از طرف مربی، طاعت خداوند عزوجل محسوب می شود.

۷- مشغول شدن مربی به تجارت، ساختمان سازی و شغل خود

آن قدر عشق و علاقه به آنها در دلش قرار گرفته که نمی تواند آن را از دل خود بیرون کند به گونه ای که تجارت و شغل بزرگترین هدف او شده که برای آنان همه چیز را، حتی دین خود را فدا می کند در حالی که اینها باید وسیله باشد نه هدف.بنابراین از دعوت و پیگیری وضعیت متربیان بازمانده است.

۸- ضعف در اولویت بندی، برنامه ریزی،ساماندهی

مربی هیچگونه برنامه ی مرتب و منظم و هماهنگی ندارد که بتواند از طریق آن به موضوع پیگیری هم برسد.بلکه در امور زندگی و برنامه هایش نوعی بی نظمی و سرگردانی وجود دارد که اگر چنین نبود حتما به موضوع پیگیری هم می رسید.

۹- عدم آگاهی به فقه اولویات

بر این اساس در عملی کردن مفهوم توازن و تعادل در زندگی دچار ضعف شده است در نتیجه به جانبی از جوانب زندگی بیشتر رسیده است و از همین جاست که در قضیه پیگیری موانعی ایجاد شده است.

ادامه دارد …..

تابش...
ما را در سایت تابش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : علی تابش xn--mgbce6b بازدید : 193 تاريخ : پنجشنبه 7 مرداد 1395 ساعت: 14:35