پدر و مادر بهترین مربیان دنیا – ۲

ساخت وبلاگ

تربیت کودکدومین چیزی که در تربیت و شکل گیری کودک موثر است:

خودداری از قالب بندی کودکان :

منظور این است که کودکان را در قالب مشخصی قرار دهیم. به گونه ای که نتوانند از آن حدود و قالب خارج شوند یا از آن سرباز زنند. بسیاری از پدران ومادران دچار این اشتباه آشکار شده اند. مثلا پدر پزشک است دوست دارد فرزندش در آینده مثل او پزشک شود؛ بنا بر این شب و روز مواظب اوست و درباره موفقیت، از دیدگاه خودش با او صحبت می کند.

گاهی هم کودکان وسیله ای برای تحقق اهدافی می شوند که والدین نتوانسته اند به آن دست یابند پدری که آرزو داشته پزشک شود اما به دلایلی نتوانسته است به آرزوی خود برسد، اکنون به فرزندش فشار می آورد، باید حتما پزشک شود.

و هر پدر و مادری که فرزندش را در قالب و چارچوب مشخصی قرار می دهد باید به این مسایل توجه کند:

الف) پدر و مادر باید بدانند که هر کسی شخصیت مستقلی دارد که با دیگران متفاوت است. شاید در بعضی صفات با هم اتفاق نظر داشته باشند. ما باید این اختلاف را قبول کنیم و ضرورت ندارد فرزندمان مثل ما حرکت کند،چون او هم شخصیت مستقلی دارد.

ب) پدر و مادر عزیز قرار بر این نیست حتما کاری که شما انجام می دهید درست باشد . بسیاری از ما عیب های خود را نمی بینیم و فکر می کنیم اغلب کارهایی که می کنیم درست است.

ج) در ساخت شخصیت ویژه ی فرزند خود عجله نکنید چون عجله باعث می شود کودکان را را در قالب و چهار چوبی قرار دهیم که از دنیای آنان جداست. چه بسا با این کار نادرست ما، اصول رشد متعادل روحی و رفتاری خود را از دست بدهد. کودکان را به خاطر مطالعه از بازی منع می کنیم یا آنان را از تفریح و خوش گذرانی باز می داریم، چون فکر می کنیم پول و وقت را هدر می دهد یا به خاطر اینکه ما در کودکی این گونه زندگی کرده ایم.

نتایج منفی قالب کودکان

۱_ کشتن ابتکار

۲_ تکرار شخصیت معیب و پریشان

۳_ ساخت شخصیت های دنباله رو، که نقشی در جامعه ندارد

۴_ خود خواهی

سومین چیزی که در تربیت و شکل گیری کودک موثر است

قبل از تشنگی به فکر کندن چاه باشید: پدر و مادر در آموزش مسایل اساسی، رفتاری و عادات اجتماعی از دوران کودکی باید شروع کنند تا مانند کسی نباشد که در بیابان حرکت می کند، منتظر می ماند تا تشنه شود آن وقت به فکر جستجو یا حفر چاه آب بیفتد. چه بسا این فرد قبل از کندن چاه بمیرد. هدف از بیان  این مطلب آن است که:

۱_قبل از اینکه کودک تبدیل به یک دزد شود، به او بیاموزیم نباید وسایل دیگران را بدون اجازه بردارد. اسباب بازی دوستش را بدون اجازه بر ندارد. برای بر داشتن چیزی، بدون اجازه دست در کیف مادر و دوستانش نکند. چیزی را بدون پرداخت پول از مغازه دیگران بر ندارد.

۲_ترحم نسبت به خواهر و برادر کو چکتر و حیوانات را در کودکی به او بیاموزیم. یعنی قبل از اینکه بزرگ و قدرتمند شود و دیگران را شکنجه کند.

آن چه در کودکی به فرزندانمان می آموزیم، ثمره آن را بعدا برداشت می کنیم، هر کس تلاش کند نتیجه آن را بدست می آورد، پس بیایید قبل از این که تشنه شویم، چاه آب را با هم بکنیم.

چهارمین  چیزی که در تربیت و شکل گیری کودک موثر است

اگر عسل می خواهید کندو را نشکنید:

پدر و مادر دوست دارد فرزندش از او بهتر باشد وبیشتر از زندگی بهره مند شود. امید وار است فرزندش در زندگی خوشبخت شود واز چیزهایی که خودش از آن محروم بوده است، بر خوردار گردد. این مساله خوب است و ایرادی ندارد، اما سؤال این جاست که، چگونه؟

بعضی از والدین اصرار می کنند باید خواسته فرزندشان همان خواسته ی آنان باشد. کودک چیزی را بخواهد که والدین می خواهند، این درست نیست. همه والدین باید خوب بدانندکه کودک دوست ندارد بر اساس خواسته ی آنان در مدرسه ودرس موفق شود و ارتقا پیدا کند. او دوست دارد معلم باشد یا مهندس، می خواهد به جای پزشک پلیس باشد. این جاست که میان خواسته ی کودک و والدین بر خورد پیش می آید که اغلب اوقات والدین پیروز می شوند.

کودک پزشک می شود اما هیچ علاقه ای به آن ندارد. انسانی با اراده ضعیفی می شود. که مانند بالن بزرگ و تو خالی است. به راحتی دچار یأس و نا امیدی می شود.

پنجمین چیزی که در شکل گیری کودک موثر است

دمکراسی را به کودک بیاموزید : یکی از کارهای ضروری برای کودکان، این است که دیگران به رأی و نظر آن ها احترام بگذارند. کودک، خیلی خوشحال می شود اگر به او بگوییم: نظرت در این زمینه چیست؟ آیا برای تفریح به فلان جا برویم؟ هنگامی که بعد از وضع قوانینی به او اجازه می دهیم، لباس، اسباب بازی و داستان مورد نظرش را انتخاب کند، خوشحال می شود، مثلا به او یاد آوری کنیم که پسر لباس دختر را نمی پوشد، دختر هم لباس پسران را نمی پوشد. اسباب و داستان باید مفید باشد، سپس  بعد از وضع این قوانین به فرزندش اجازه دهد خودش انتخاب کند.

عقل کودک از کار می افتد، اگر ببیند پدر و مادرش در خانه دیکتاتور هستند.

مشورت سلاحی علیه دیکتاتوری

مربیان، باید از کودکی، در مسایل بزرگ و کوچک به کودکان آموزش دهند. مثلا: وقتی به تفریح می رویم، نظر کودک را بپرسیم: به کجا برویم؟ چرا به این مکان برویم؟ نقاط منفی و مثبت این مکان چیست؟ چه زمانی از منزل حرکت کنیم؟ کی بر گردیم؟ چه وسایلی با خود ببریم؟ چه کسی آن ها را بردارد؟ کی آن را آماده کند؟

یکی از مهم ترین عناصر دمکراسی مشاوره و احترام به رأی دیگران است.

ششمین چیزی که در شکل گیری کودک موثر است

یک سوم همسر: هنگامی که این زن را که مادر پنج فرزند است دیدم تعجب کردم او لیسانس پرستاری دارد وآماده می شود کارشناسی ارشد و بعدا دکترا بگیرد. خادم و آشپز و لباس شویی در خانه ندارد. علاوه بر این ها مسؤلیت آموزش مسائل اسلامی را به زنان را بر عهده دارد. روزی علت این همه موفقیت را پرسیدم. در جوابم گفت: پدرم: مرا در هر ماه به مدت ده روز بر انجام امور خانه، مسؤلیت پذیری و خرید نیازمندی های منزل تربیت کرده است. خواهر و مادرش هم یک سوم هر ماه به این شیوه تربیت شده اند.متوجه آثار تربیتی آن دوران بر آن دختر شدم. فهمیدم او از کودکی به اندازه یک سوم وقت خود را به کار مادری و خدمت کاری، پرداخته است.

به مربیان، پدران و مادران، توصیه می کنم، دختران خود را از کودکی برای این که همسر خوب و موفقی شوند، آماده و تربیت کنید. دختر می بیند مادر در منزل فعال است، صبح زود از خواب بیدار می شود، وسائل مورد نیاز منزل را از بازار تهیه می کند، لباس ها را می شوید و اتو می کشد، غذا را می پزد و خانه را نظافت می کند. این جاست که مادر، به عنوان الگو و نمونه در برابر دیگران قرار می گیرد و او را سرمشق خود قرار می دهد. عدم مشارکت فرزندان در خانه، فرزند را تبدیل به شخصی تنبل، مدیری بد و…… می کند.

ادامه دارد …..

برگرفته از کتاب : پدر و مادر بهترین مربیان دنیا

نوشته : محمد سعید مرسی

ترجمه : ایوب پوزش 

تلخیص و ارسال : داود رحمانی

- - , .

تابش...
ما را در سایت تابش دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : علی تابش xn--mgbce6b بازدید : 216 تاريخ : شنبه 24 بهمن 1394 ساعت: 17:04